CARNEGIE LIBRARY OF PITTSBURGH
MAIN LIBRARY FIRST FLOOR RENOVATIONS
AND LOWER LEVEL ADMINISTRATIVE OFFICE
Pittsburgh, PA
 

Owner
Carnegie Library of Pittsburgh

Architect
EDGE Studio

Cost
$4,700,000

The Carnegie Library of Pittsburgh’s Main Branch construction renovation project introduced new technology to the existing classic architecture, opened up rooms by creating free-flowing floor plans, and included installation of state of the art technology to provide a means of distributing audio-visual information throughout the Library.

One of the challenges presented to Burchick Construction was isolating the work areas from the public, while work occurred before, during and after regular business hours.  The construction team was able to complete the complex work without disturbing the day-to-day inner functions of the Library’s staff, while at the same time, facilitating seamless customer service for the general public.

Another of the unusual challenges faced on the project, involved coordinating utility shutdowns and initiating complex renovation work to the existing centralized MEP systems that serve the entire Carnegie Institute complex, including the Carnegie Library, Carnegie Museum of Natural History, Carnegie Museum of Art, and the Carnegie Music Hall.  Updating these antiquated MEP systems was often made difficult by the lack of as-built drawings, isolation valves, and accessible routes for installation of conduit, pipe and ductwork.

The final obstacle that Burchick Construction faced on this project involved doing heavy demolition work adjacent to the precious gems and mineral exhibit without disturbing or harming the exhibit. We successfully completed this task.

In addition to the main library renovations, Burchick Construction also completed renovations to approximately 10,000 square feet of administrative office area on the lower level.  This work included demolition, MEP upgrades and architectural finishes.  Work was completed on a phased basis which allowed existing departments to maintain operations while work within other contiguous areas was completed.